Semmelweis Egyetem | Könyvtár | Neptun | Telefonkönyv | Intranet | SE Hírek | Bejelentkezés

Transzplantációs és Sebészeti Klinika

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

A Klinika Betegellátás A szervátültetésről Oktatás Elérhetőség

8. A műtét utáni tartózkodás az intenzív osztályon.

8.1 - általános

Az intenzív osztályra történt felvétel után elsősorban a lélegeztetés folytatása történik addig, amíg a narkózisban alkalmazott gyógyszerek hatása folyamatosan megszűnik, és a gyermeket extubálni (tubust eltávolítása) lehet.

Monitoron folyamatosan figyelik a szív-, vese-, és tüdőműködést, vérnyomást, és hőmérsékletet. A centrális véna katéteren keresztül kapja a gyermek a szükséges infúzió,t és gyógyszereket.

Miután az ápoló személyzet a gyermeket ellátta (általában 1-2 órát vesz igénybe), a szülők is bemehetnek az intenzív osztályra.

Rendszeres vérvételek (eleinte naponta többször is), szükségesek az új szerv funkcióinak, a sóháztartás ellenőrzéséhez, és a gyógyszerszintek méréséhez. Közvetlenül a transzplantáció után megkezdődik a célzott, kilökődés elleni gyógyszeres kezelés.

8.2 - Műszeres kezelés

Az általános intenzív-gyógyászati monitorozás mellett, röntgenfelvétel, ultrahangvizsgálat, és szükség esetén CT, érfestés, is szükséges lehet. Ezen vizsgálatok a hosszú műtét utáni szövődmények tisztázására, követésére, és ezek megelőzésére szükségesek.

Kezdetben naponta, később szükség szerint, ultrahangvizsgálatot végzünk a máj keringési viszonyainak, és egyéb problémák tisztázása céljából.

Akut kilökődési reakció gyanúja miatt máj-mintavétel (biopszia) szükséges, ilyenkor ultrahanggal állítják be az optimális behatolási helyet.

© Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika
Minden jog fenntartva.
Semmelweis Egyetem
Transzplantációs és Sebészeti Klinika
1082 Budapest, Baross u. 23-28.
www.semmelweis.hu/transzplant